Uzdrowisko
Dzięki tak licznie występującym źródłom wody mineralnej w Beskidzie Sądeckim znajduje się tu największy zespół uzdrowiskowy z tak znanymi kurortami jak: Krynica, Szczawnica, Piwniczna, Muszyna, Żegiestów, Wierchomla, Łomnica czy Tylicz. We wszystkich tych miejscach tryskają lecznicze źródła wody mineralnej, które stanowią około 60% polskich zasobów.
Piwniczna-Zdrój to niewielkie uzdrowisko podgórskie 360-420 m n.p.m., nad Popradem, który oddziela dzielnicę uzdrowiskową od miasteczka. Uzdrowisko jest wolne od zagrożeń przemysłowych. Trwa budowa zakładu przyrodoleczniczego w miejsce drewnianego zakładu z lat międzywojennych. Mamy nadzieję, że po wielu perypetiach i wielu latach oczekiwania budowa będzie miała swoje szczęśliwe zakończenie.
W pobliżu domu (5 minut spacerkiem)znajduje się największe okoliczne sanatorium - Limba, gdzie można wykupić zabiegi lecznicze nie będąc kuracjuszem sanatorium. Szeroki wahlarz zabiegów jak i ich umiarkowane ceny zachęcają do skorzystania.
Profil leczniczy tego górskiego uzdrowiska to choroby górnych i dolnych dróg oddechowych oraz choroby układu trawiennego.
Tworzywem leczniczym na terenie gminy Piwniczna są obecnie eksploatowane:
wysokozmineralizowane wody wodorowęglanowo - wapniowo – magnezowe z ujęcia "Piwniczanka"
Woda wskazana jest do picia przy następujących schorzeniach:
choroba żołądka i dwunastnicy (woda neutralizuje soki żołądkowe),
cukrzyca i stany zapalne trzustki (woda wpływa regulująco na kwasowość krwi, a przez to pośrednio obniża poziom cukru we krwi, tym samym wspomaga leczenie cukrzycy i stanów zapalnych trzustki)
wysokozmineralizowane wody kwasowęglowe, wodorowęglanowo - wapniowo - magnezowe z ujęcia „Łomniczanka”
Woda wskazana jest do picia przy następujących schorzeniach:
przewlekłe stany zapalne przewodu pokarmowego,
zaparcia
wysokozmineralizowane wody wodorowęglanowo - wapniowo - magnezowe z ujęcia „Stefan”.
Woda wskazana jest do picia przy następujących schorzeniach:
przewlekłe stany zapalne przewodu pokarmowego,
zaparcia.
wysokozmineralizowane wody wodorowęglanowo - siarczanowo - wapniowo - magnezowe z ujęcia „Zdrój”
Woda wskazana jest do picia przy następujących schorzeniach:
przewlekłe stany zapalne dróg oddechowych,
przewodu pokarmowego,
zaburzenia przemiany materii,
zatrucia metalami.
wysokozmineralizowane wody wodorowęglanowo - wapniowo - magnezowe z ujęcia „Julian”
Woda wskazana jest do picia przy następujących schorzeniach:
choroba wrzodowa,
przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego,
zaparcia,
skaza moczanowa,
cukrzyca,
kamica nerkowa.
wysokozmineralizowane wody żelazisto - kwasowęglowe, wodorowęglanowo - wapniowo - magnezowe z ujęcia „Wierchomlanka”.
Woda wskazana jest do picia przy następujących schorzeniach:
choroba wrzodowa,
przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego,
zaparcia, skaza moczanowa,
cukrzyca,
kamica nerkowa,
anemia,
stany rekonwalescencji.
Za odkrywcę walorów profilaktyczno-leczniczych lokalnych wód mineralnych uznaje się lwowskiego lekarza, dr Juliusza Korwina-Gąsiorowskiego, który wypoczywając w Piwnicznej (pierwszy raz w 1885 roku) dokonał badań wód mineralnych, stwierdzając ich wysoką wartość leczniczą. Własności lecznicze tutejszych wód zostały potem poparte przez badania balneologiczne.
Liczne źródła wód mineralnych z Głębokiego, Łomnicy i Wierchomli dostępne są bezpośrednio w miejscach ich wypływów. Jest to nie lada gratka, gdyż nie często można ugasić pragnienie smaczną, gazowaną wodą wypływającą wprost z ziemi czy litej skały. Nie ma nic przyjemniejszego nad uwieńczenie trudów pieszej wędrówki górskiej ochłodą przy źródełku z bijącą wodą mineralną. Część ze źródeł posiada ujęcia w postaci kraników lub ciekawie ocembrowanych studni, które ułatwiają czerpanie.
Woda mineralna PIWNICZANKA butelkowana od lat 60-tych, dostępna jest do degustacji w pijalniach przy ul. Zdrojowej (Jedno z ujęć znajduje się w Pijalni Artystycznej).
Oprócz walorów leczniczych na uwagę zasługuje jej walor smakowy. Nie bez przyczyny w maju 2010 roku Naturalna Woda Mineralna PIWNICZANKA otrzymała SUPERIOR TASTE AWARD – nagrodę za wyjątkowy smak, jaką szczycą się tak znane marki jak S. Pellegrino czy Acqua Panna. Należy dodać, że w skład Jury Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości w Brukseli wchodzą szefowie kuchni i somelierzy, a więc specjaliści w dziedzinie degustacji.
|